zielona fasolka szparagowa

wartość odżywcza jednej porcji ok.300kcal

składniki dla 4os.     czas przygotowania ok.30min.

  1. fasolka szparagowa 750g
  2. pomidory 400g
  3. starty żółty ser 50g
  4. cebula 2szt. (ok.150g.)
  5. czosnek 2 ząbki
  6. posiekana natka pietruszki 2-3 łyżki
  7. olej rzepakowy 3łyżki
  8. cukier 1 łyżeczka
  9. liść laurowy, tymianek suszony
  10. sól, pieprz

  • Oczyszczoną fasolkę włóż do wody i zalej gorącą wodą. Dodaj cukier i sól i ugotuj na półtwardo. Odcedź.
  • Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w cząstki.
  • W rondlu rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i podsmaż.
  • Do cebuli dodaj pomidory, czosnek, liść laurowy, tymianek do smaku, pieprz i duś, aż powstanie gęsty sos. Dodaj fasolkę, wymieszaj i podgrzej całość.
  • W razie konieczności dopraw.
  • Na koniec posyp serem i natką.

Smacznego

 

Podziel się:
  •  
  •