Przez żołądek – do oka

Przez żołądek – do oka

Czy istnieje związek między żołądkiem a narządem wzroku?. Okazuje się, że całkiem spory. Dlatego zanim dojdzie do nieodwracalnych zmian w naszym narządzie wzroku zróbmy zmiany w naszym menu.
To co jemy ma istotny wpływ na to, jak widzimy i czy nasze oczy są w dobrej kondycji.
Wiele osób nie przywiązuje wagi do tego co je. Często dieta uboga jest w składniki wspomagające wzrok. Wolimy wspomóc się tabletkami i kapsułkami zamiast postarać się by na talerzu znalazły się bogate w niezbędne składniki odżywcze produkty. Zła dieta sprzyja wolnym rodnikom, które bez zwalczających ich przeciwutleniaczy czyli antyoksydantów uszkadzają wzrok.

Jedną z najczęstszych przyczyn utraty wzroku jest zwyrodnienie plamki żółtej.

Pierwsze oznaki choroby to utrata ostrości obrazu (bez kontrastów, wyblakłe kolory, proste linie są pofałdowane). Bardzo istotny jest fakt, że objawy choroby możemy zauważyć tylko wówczas, gdy patrzymy każdym okiem oddzielnie. Jest to przypadłość pojawiająca się najczęściej u kobiet po 45 roku życia, które borykają się z otyłością, nadciśnieniem, lubiące opalać się, palące papierosy czy obciążone chorobą genetycznie.

Organizm broni się przed chorobą za pomocą witamin i minerałów, dlatego musimy je sobie dostarczać w pożywieniu. Należą do nich:

Luteina – to silny antyoksydant , który bioakumuluje się w oczach, gdzie zmniejsza stres antyoksydacyjny. Działanie luteiny można przyrównać do okularów przeciwsłonecznych, gdyż jest naturalnym filtrem dla światła niebieskiego. Chroni komórki fotoreceptorów siatkówki, a także poprawia ostrość widzenia. Zapobiega zaćmie. Występuje w warzywach żółtych, pomarańczowych i o zielonych liściach, jak: jarmuż, szpinak, sałata, brokuły, brukselka. Znajdziemy ją także w owocach: jeżyny, agrest, kiwi, awokado, maliny, czarne porzeczki. W mniejszej ilości występuje w żółtku jaja.
Zeaksantyna – to także silny antyoksydant. W oku pełni rolę filtru przed promieniowaniem słonecznym. Jej największe ilości znajdują się w centralnym punkcie plamki żółtej, tzw. dołeczku. Jest to strefa najostrzejszego widzenia. Także zapobiega zaćmie. Znajdziemy ją w żółtku, pomarańczach, kukurydzy, miodzie spadziowym.
Cynk – zapobiega utracie wzroku związanej ze starzeniem się. Jego niedobór może doprowadzić do krótkowzroczności. . To silny antyoksydant, który wspiera naturalne mechanizmy obronne komórek. Znajdziemy go w wątrobie, jajach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, fasoli, grochu, orzechach, kaszy gryczanej.
Witamina C – silny antyoksydant. Regeneruje i chroni tkanki. Największe jej ilości zawierają świeże warzywa i owoce. Należy jednak pamiętać, ze podczas obróbki (obieranie, krojenie, trzymanie w wodzie, gotowanie) tracimy witaminę w przygotowanych potrawach.
Witamina E – kolejny antyoksydant. Chroni naczynia krwionośne oczu przed wolnymi rodnikami. Dużą zawartość tej witaminy znajdziemy w żółtku jaj, roślinach oleistych, orzechach arachidowych, kiełkach zbóż, ciemnozielonych warzywach, nasionach słonecznika, kiełkach zbóż.
Witamina A – jej niedobór może doprowadzić do zaburzeń widzenia i do kurzej ślepoty. Jest niezbędna do prawidłowego działania fotoreceptorów, do nawilżania oka a także bierze udział w syntezie barwnika rodopsyny. Jej źródła to wątroba, tran, masło, marchew, pomidory, buraki, rzeżucha, natka pietruszki.
Kwasy Omega-3 – stanowią one ważny składnik błon komórkowych w oku i poprawiają ukrwienie nerwu wzrokowego. Zmniejszają ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) średnio o 38%. Szczególnie ważny dla przetwarzania impulsów świetlnych w impulsy nerwowe jest kwas dokozaheksaenowy (DHA). Dlatego tak ważne jest spożywanie ich w posiłkach. Znajdziemy je w tłustych rybach morskich (makrela, łosoś, śledź, tuńczyk, sardynki) oraz w oliwie z oliwek, olejach tłoczonych na zimno, pestkach dyni, siemieniu lnianym, orzechach włoskich.

Pierwszym krokiem do zachowania wzroku jest właściwa dieta, która zapewni spożywanie produktów o duże wartości odżywczej oraz dostarczy naturalnych przeciwutleniaczy.
Podziel się:
  •  
  •  
  •