Wraz z nadejściem jesieni na dworze robi się chłodno, a dzień staje się coraz krótszy. Brak słońca, niskie ciśnienie i deszczowa aura wpływają negatywnie na nasz nastrój. A my, wraz ze zmianą pogody, mamy coraz mniej ochoty na ćwiczenia i kolorowe sałatki. Do kąta idą letnie postanowienia i determinacja w utrzymaniu diety. A do tego dopadają nas przeziębienia – bo spada odporność oraz jesienna depresja – bo za oknem mrok.
Wydaje się, że w jesienne dni trudno utrzymać dietę, gdyż coraz częściej mamy ochotę na herbatki z miodem, słodycze i ciepłe „babcine” posiłki.
Należy jednak pamiętać, że w celu kontynuowania dietetycznych zmian wprowadzonych w okresie letnim, powinniśmy nadal stosować się do zasad zdrowego odżywiania, ale opartych na sezonowych produktach, a długie wieczory poświęcić ćwiczeniom na świeżym powietrzu czy w domu. Postępując w ten sposób zapobiegniemy tyciu i kiepskiej kondycji fizycznej.

Pamiętajmy, że dieta bez względu na porę roku powinna być dobrze zbilansowana we wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

W tym celu należy stosować się do poniższych zasad:

  • Posiłki należy spożywać regularnie.
  • Wskazane są ciepłe śniadania, obiady lub kolacje.
  • Potrawy należy komponować z dodatkiem sezonowych warzyw.
  • Po pracy ciepłe posiłki należy zjadać przed wysiłkiem fizycznym.
  • Należy unikać bomb kalorycznych w postaci słodyczy czy tłustych przekąsek.
  • Nie zapominajmy o piciu wody, którą częściowo można zamienić na ciepłe herbaty z imbirem, goździkami, cytryną a nawet miodem.
  • Należy pamiętać o dowolnej formie ruchu.
Bardzo ważnym składnikiem naszej jesiennej diety są warzywa i owoce.

Wraz z jesienią nie mija sezon na owoce i warzywa. Zmieniają się jedynie gatunki, które możemy wykorzystać na naszym talerzu. Teraz powinny królować na nim bakłażan, cukinia, dynia, brokuły, buraki, brukselka, kapusta w każdej postaci, ogórki, papryka, kukurydza, marchewka, seler, pietruszka, por, sałaty, szpinak, ziemniaki, jarmuż, cykoria. Warto sięgnąć po kiszonki i domowe przetwory. Warzywa nadal powinny nam towarzyszyć przy każdym posiłku. Natomiast owoce w postaci jesiennych gruszek czy jabłek traktujmy jako zdrową przekąskę. Dla urozmaicenia sięgajmy po cytrusy, winogrona, banany, kiwi, granaty oraz mrożonki.

W chłodne dni mamy większą ochotę na ciepłe posiłki, które nas rozgrzeją i dodają energii.

Warto wówczas sięgnąć po:

  • Delikatne warzywne zupy kremy – na warzywnych wywarach, posypane pestkami dyni, słonecznika czy płatkami migdałowymi.
  • Ciepłe sałatki warzywne – w postaci lecza, warzywnego pista, zapiekanych warzyw.
  • Frittaty jajeczno – warzywne – posypane nasionami, pieczone w piekarniku.

Dodawać do potraw rozgrzewające przyprawy:

  • Imbir – dodatkowo wzmocni odporność i pomoże w walce z infekcjami.
  • Kolendra – oczyszcza organizm z toksyn, łagodzi stany zapalne żołądka, obniża poziom złego cholesterolu.
  • Goździki – o działaniu antyseptycznym i przeciwzapalnym.
  • Cynamon – ma działanie przeciwbakteryjne.
  • Czosnek – naturalny antybiotyk.
  • Pieprz cayenne – przyspiesza przemianę materii, oczyszcza z toksyn, ma delikatne działanie przeciwbólowe, łagodzi infekcje.
  • Wanilia – polecana w stanach gorączkowych i zaburzeniach trawienia.
  • Kurkuma – działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie ran.

Jesienią nasz nastrój często się zmienia. Mamy tendencję do przygnębienia. Aby poprawić sobie humor często sięgamy po słodycze. Dostarczają nam one cukry proste, które sprzyjają wytwarzaniu serotoniny – hormonu szczęścia. Niestety, jednocześnie zwiększają poziom glukozy we krwi, która szybko opada, co powoduje zmęczenie, depresyjny nastrój i wilczy głód.

Warto sięgnąć w te pochmurne dni po produkty, które dadzą nam uczucie słodkości, poprawią nastrój, ale nie przyczynią się do gromadzenia zbędnych kilogramów i nie będą słodyczami w czystej postaci.

Słodki smak znajdziemy w świeżych owocach, jak: jabłka, gruszki, winogrona czy śliwki. Można je dodawać do warzywnych sałatek. Świetnie sprawdzają się w mlecznych i warzywnych koktajlach. Alternatywą będą też owoce suszone jak jabłka, morele, figi, daktyle, żurawina, śliwki i wiele innych. Zwróćmy jednak uwagę na ich jakość. Powinien to być naturalny susz, a nie dosładzany cukrem. W ostateczności 1-2 kostki czekolady z dużą zawartością kakao, pomoże opanować nasze ”słodkie pragnienie”.

W czasie jesieni warto pamiętać o aktywności fizycznej, aby zachować zgrabną sylwetkę, wzmocnić odporność oraz poprawić samopoczucie.

Zaleca się utrzymanie aktywności fizycznej na tym samym poziomie co latem. Ćwiczenia na świeżym powietrzu pozwolą na spalenie większej ilości kalorii, ponieważ organizm musi zużyć dodatkową energię na ogrzanie ciała.

Pamiętajmy, że dobrze zbilansowana dieta i aktywność fizyczna jest niezbędna dla naszego zdrowia o każdej porze roku.

 

Podziel się:
  • 3
  •