fasolka z szynką

wartość energetyczna 1 porcji ok. 155 kcal

składniki dla 4 os.     czas przygotowania ok.25 min.

  1. fasolka szparagowa 500 g
  2. oliwa z oliwek 2 łyżki
  3. cebula 1 szt. (ok.80 g.)
  4. czosnek 1 ząbek
  5. szynka parmeńska 75 g
  6. sól, pieprz

  • Ugotuj fasolkę w osolonej wodzie ( ma być prawie miękka). Odcedź.
  • Cebulę pokrój w plasterki i podsmaż na oliwie, aż zmięknie.
  • Do cebuli dodaj zmiażdżony czosnek i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Wszystko smaż ok. 1minutę. Następnie dodaj fasolkę i duś pod przykryciem przez ok.5minut.
  • Całość dopraw solą i pieprzem.
  • Podawaj na ciepło lub zimno- wybór należy do Ciebie.

Porady: fasolkę można zastąpić bobem, a szynkę kiełbasą chorizo.

Podziel się:
  •  
  •