wartość energetyczna 1 porcji ok. 155 kcal
składniki dla 4 os. czas przygotowania ok.25 min.
- fasolka szparagowa 500 g
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- cebula 1 szt. (ok.80 g.)
- czosnek 1 ząbek
- szynka parmeńska 75 g
- sól, pieprz
- Ugotuj fasolkę w osolonej wodzie ( ma być prawie miękka). Odcedź.
- Cebulę pokrój w plasterki i podsmaż na oliwie, aż zmięknie.
- Do cebuli dodaj zmiażdżony czosnek i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Wszystko smaż ok. 1minutę. Następnie dodaj fasolkę i duś pod przykryciem przez ok.5minut.
- Całość dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj na ciepło lub zimno- wybór należy do Ciebie.
Porady: fasolkę można zastąpić bobem, a szynkę kiełbasą chorizo.
Podziel się: