wartość kaloryczna 1porcji ok.210kcal
składniki dla 4os. czas przygotowania ok.25min.
- świeży ogórek 1szt
- rzodkiewki 4szt
- jogurt naturalny 500g
- posiekany koperek 2 łyżki
- starta skórka z cytryny 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- sok z cytryny 1 łyżka
- posiekane orzechy włoskie 4 łyżki
- sól, pieprz
- Ogórka obieramy, przekrajamy na pól i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ ogórka i rzodkiewki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Warzywa solimy i odstawiamy na 10min.
- Jogurt mieszamy razem z koperkiem, skórką i sokiem z cytryny oraz z oliwą.
- Ogórka i rzodkiewki odsączamy i dodajemy do masy jogurtowej wraz z 50ml wody. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Chłodnik odstawiamy na 30min. do lodówki.
- Przed podaniem posypujemy chłodnik orzechami.
Podziel się: