wartość odżywcza 1 porcji ok. 268 kcal.
składniki dla 4 os. czas przygotowania ok. 30 min.
- makaron szpinakowy 200 g. ( jest to makaron zabarwiony szpinakiem, co nadaje mu oryginalny zielonkawy kolor)
- szparagi 250 g.
- rzodkiewki 1 pęczek
- szczypiorek 1 pęczek
- cebula (najlepiej dymka) 100 g.
- wędzona pierś z indyka 100 g.
- sok z cytryny 1 łyżka
- ocet winny 1 łyżka
- śmietana 12% 2 łyżki
- pieprz, sól
- Kroimy szparagi w 2 cm. kawałki i gotujemy na półtwardo w 3 l. osolonej wody. Wyjmujemy je łyżką cedzakową (wody nie wylewamy) i hartujemy zimną wodą.
- W pozostałej po szparagach wodzie gotujemy makaron (al. dente). Ugotowany makaron przelewamy na sicie zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Rzodkiewkę i cebulkę kroimy w cienkie talarki, indyka w paseczki a szczypiorek siekamy.
- W salaterce mieszamy ze sobą cytrynę, ocet, śmietanę. Doprawiamy wg upodobań solą i pieprzem. Do sosu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Smacznego.
Podziel się: