Sznycelki indycze z sałatą

Wartość odżywcza 1 porcji ok. 415 k cal

składniki dla 3 os.     czas przygotowania ok. 30 min.

  1.  opakowanie sałaty mieszanej
  2. pomarańcza 1szt.
  3. galaretka pomarańczowa 1łyżka
  4. łagodna musztarda 1łyżeczka
  5. oliwa z oliwek 5-6 łyżek
  6. pierś indycza 300 g.
  7. mąka 3-4 łyżki
  8. masło 2 łyżki
  9. nasiona kopru włoskiego 1 łyżka
  10. wytrawne białe wino 150 ml.
  11. pietruszka nać 4 łodygi
  12. sól, pieprz
  •  Wyciskamy sok z pomarańczy i mieszając dodajemy do niego galaretkę, sól, pieprz, musztardę i cienkim strumieniem 3-4 łyżki oliwy. Sos odstawiamy.
  • Pierś indyczą kroimy na małe, cienkie sznycelki. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Na 2 łyżkach oleju i maśle podgrzewamy koper. Na tak przygotowany tłuszcz kładziemy obtoczone w mące sznycelki i smażymy po1-2 min. z każdej strony.
  • Usmażone sznycelki  zdejmujemy z patelni i odstawiamy do piekarnika aby nie wystygły.
  • Do pozostałego tłuszczu wlewamy wino i dodajemy posiekaną pietruszkę. Całość krótko podsmażamy.
  • Sałatę wykładamy do miski i delikatnie mieszamy z sosem pomarańczowym.
  • Sznycelki wykładamy na półmisek i polewamy sosem z patelni.
  • Szybko podajemy aby potrawa nie wystygła.

Smacznego.

Porady: doskonale smakuje z bagietką lub chlebem pita.

 

Podziel się:
  •  
  •