Wartość odżywcza 1 porcji ok. 415 k cal
składniki dla 3 os. czas przygotowania ok. 30 min.
- opakowanie sałaty mieszanej
- pomarańcza 1szt.
- galaretka pomarańczowa 1łyżka
- łagodna musztarda 1łyżeczka
- oliwa z oliwek 5-6 łyżek
- pierś indycza 300 g.
- mąka 3-4 łyżki
- masło 2 łyżki
- nasiona kopru włoskiego 1 łyżka
- wytrawne białe wino 150 ml.
- pietruszka nać 4 łodygi
- sól, pieprz
- Wyciskamy sok z pomarańczy i mieszając dodajemy do niego galaretkę, sól, pieprz, musztardę i cienkim strumieniem 3-4 łyżki oliwy. Sos odstawiamy.
- Pierś indyczą kroimy na małe, cienkie sznycelki. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Na 2 łyżkach oleju i maśle podgrzewamy koper. Na tak przygotowany tłuszcz kładziemy obtoczone w mące sznycelki i smażymy po1-2 min. z każdej strony.
- Usmażone sznycelki zdejmujemy z patelni i odstawiamy do piekarnika aby nie wystygły.
- Do pozostałego tłuszczu wlewamy wino i dodajemy posiekaną pietruszkę. Całość krótko podsmażamy.
- Sałatę wykładamy do miski i delikatnie mieszamy z sosem pomarańczowym.
- Sznycelki wykładamy na półmisek i polewamy sosem z patelni.
- Szybko podajemy aby potrawa nie wystygła.
Smacznego.
Porady: doskonale smakuje z bagietką lub chlebem pita.
Podziel się: