dietetyk poleca Makaron a la pizza

Wartość energetyczna 1 porcji ok.313 kcal.

składniki dla 4 os.    czas przygotowania ok.30 min.

  1. makaron pióra (rurki ostro ścięte- penne) 400 g.
  2. puszka pomidorów w zalewie 350 g.
  3. cebula 2szt. ( ok.150 g.)
  4. czosnek 1 ząbek
  5. oliwa z oliwek 1 łyżka
  6. salami 100g.
  7. ser mozzarella (tarty) 100 g.
  8. suszone oregano 1 łyżeczka
  9. bazylia ½ pęczka
  10. sól, pieprz

  •  Rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek – zeszklić.
  • Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę salami i pomidory z zalewą. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano . Gotujemy na małym ogniu ok. 10 min.
  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente i odcedzamy.
  • Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy serem i pokrojoną bazylią.

Smacznego.

 

Podziel się:
  •  
  •