wartość energetyczna 1 porcji ok. 320 kcal.
składniki dla 4 os. czas przygotowania ok.30 min.
- pierożki tortellini 200 g.
- ser mozzarella 50 g.
- ser gorgonzola 50 g.
- ser brie 50 g.
- ser gouda 50 g.
- pomidory koktajlowe 150 g.
- cebula 1 szt. (ok. 70 g.)
- masło 2 łyżki
- śmietana 100 ml.
- szałwia, sól, pieprz
- Tortellini gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (al dente).
- W garnku roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy do niego posiekaną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy śmietanę ( rozprowadzamy śmietanę powoli aby nam się nie zważyła).
- Następnie dodajemy pokrojone kawałki serów i gotujemy powoli stale mieszając. Gdy sery się roztopią przyprawiamy solą i pieprzem.
- Pokrojone w ćwiartki pomidorki lekko dusimy z łyżką masła i szałwią na patelni. Dodajemy sól i pieprz.
- Ugotowane i gorące tortellini układamy na talerze, polewamy sosem a na wierzchu układamy podduszone pomidorki.
Podziel się: