Pierożki tortellini z sosem serowym

wartość energetyczna 1 porcji ok. 320 kcal.

składniki dla 4 os.     czas przygotowania ok.30 min.

  1.  pierożki tortellini 200 g.
  2. ser mozzarella 50 g.
  3. ser gorgonzola 50 g.
  4. ser brie 50 g.
  5. ser gouda 50 g.
  6. pomidory koktajlowe 150 g.
  7. cebula 1 szt. (ok. 70 g.)
  8. masło 2 łyżki
  9. śmietana 100 ml.
  10. szałwia, sól, pieprz
  •  Tortellini gotujemy w osolonej wodzie wg  przepisu na opakowaniu (al dente).
  • W garnku roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy do niego posiekaną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy śmietanę ( rozprowadzamy śmietanę powoli aby nam się nie zważyła).
  • Następnie dodajemy pokrojone kawałki serów i gotujemy powoli stale mieszając. Gdy sery się roztopią przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Pokrojone w ćwiartki pomidorki lekko dusimy z łyżką masła i szałwią na patelni. Dodajemy sól i pieprz.
  • Ugotowane i gorące tortellini układamy na talerze, polewamy sosem a na wierzchu układamy podduszone pomidorki.

 

Podziel się:
  •  
  •