Wartość energetyczna 1 porcji ok. 107 kcal
składniki na 5 os. czas przygotowania ok. 40 min.
- Buraki 500 g
- zakwas buraczany 1/4-1/2l (przepis na zakwas podaję poniżej, możemy użyć także gotowego zakwasu kupionego w sklepie)
- marchew 150 g
- seler 100 g
- pietruszka korzeń 100 g
- cebula 1 szt. (100 g)
- grzyby suszone 1 garść ( ok. 70 g) – dzień wcześniej grzyby zalewamy niewielką ilością wody i moczymy przez całą noc)
- liść laurowy 2 szt.
- ziele angielskie 5 ziarenek
- majeranek 2 łyżki
- czosnek 2 ząbki
- sól, pieprz, cukier
- cytryna lub kwasek cytrynowy
- Namoczone grzyby gotujemy do miękkości na małym ogniu.
- Buraki w łupinkach pieczemy w piekarniku zawinięte w folię lub gotujemy do miękkości.
- W tym czasie gotujemy wywar warzywny(z dwóch litrów wody) z listkiem laurowym, zielem, solą i pieprzem ( ok. 25 min).
- Następnie wyciągamy ugotowane warzywa, dodajemy starte na tarce o dużych otworach miękkie buraki, majeranek, czosnek,wywar z grzybów ( ugotowane grzyby możemy wykorzystać do pierogów lub uszek) i całość zagotowujemy.
- Barszcz doprawić kwasem buraczanym, solą, cukrem, pieprzem i w razie konieczności zakwasić cytryną (można go zagrzać ale należy uważać aby go nie zagotować bo straci kolor i smak).
Zakwas z buraków
- woda 1-1,5 l
- buraki ćwikłowe 500 g
- cukier 5 g
- skórka razowego chleba 20 g
- czosnek 2-3 ząbki
- Obrane buraki kroimy w cząstki, wkładamy do glinianego garnka lub słoika i zalewamy ostudzoną przegotowaną wodą. Dodajemy cukier, czosnek i skórkę z chleba. Przykrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni do ukiszenia. Po zakwaszeniu przecedzić.
Podziel się: