Wartość energetyczna 1 porcji ok. 140 kcal
składniki na 4 os. czas przygotowania ok. 35min.
- kwaśne jabłka (reneta, antonówka) 750 g.
- cukier puder 70 g.
- śmietana (12%) ½ szkl
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
- goździki 7 szt
- cynamon
- Umyte jabłka podzielić na części, wyciąć ogryzek i wrzucić do 1,5 l. osłodzonej wrzącej wody. Dodać goździki i gotować do miękkości na małym ogniu.
- Miękkie jabłka przetrzeć przez sitko. Zupę ponownie postawić n ogniu, zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej. W razie potrzeby dosłodzić.
- Doprawić do smaku cynamonem, dodać śmietanę i wymieszać.
Można podawać z makaronem, groszkiem ptysiowym, tostami lub grzankami z chałki (kaloryczność zupy ulega wówczas zmianie).
Podziel się: