Wartość energetyczna 1 porcji ok.313 kcal.
składniki dla 4 os. czas przygotowania ok.30 min.
- makaron pióra (rurki ostro ścięte- penne) 400 g.
- puszka pomidorów w zalewie 350 g.
- cebula 2szt. ( ok.150 g.)
- czosnek 1 ząbek
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- salami 100g.
- ser mozzarella (tarty) 100 g.
- suszone oregano 1 łyżeczka
- bazylia ½ pęczka
- sól, pieprz
- Rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek – zeszklić.
- Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę salami i pomidory z zalewą. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano . Gotujemy na małym ogniu ok. 10 min.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente i odcedzamy.
- Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy serem i pokrojoną bazylią.
Smacznego.
Podziel się: