Wartość energetyczna 1 porcji ok. 120 kcal.
składniki dla 4 os. czas przygotowania ok. 15 min.
- kapusta kwaszona 300 g.
- owoc granatu ½ szt.
- miód 1 łyżka
- orzeszki piniowe 25 g.
- olej słonecznikowy 25 ml.
- mielone ziele angielskie (do smaku)
- posiekana pietruszka zielona 2 łyżki
- Kapustę odsączamy na sicie, a pozostały sok doprawiamy miodem i zielem angielskim. Dodajemy olej do sosu.
- Kapustę kroimy. Dodajemy do niej przyprawiony sok i odstawiamy na ok.30 min.
- Orzeszki piniowe lekko prażymy na patelni (na złotobrązowy kolor) i studzimy.
- Z połówki granatu wyjmujemy pestki.
- Do kapusty dodajemy nasiona granatu , orzeszki i pietruszkę. Całość mieszamy i podajemy.
Porady: pestki granatu możemy zastąpić żurawiną lub winogronem.
Podziel się: