dietetyk poleca Surówka z kwaszonej kapusty z pestkami granatu

Wartość energetyczna 1 porcji ok. 120 kcal.
składniki dla 4 os.     czas przygotowania ok. 15 min.

  1. kapusta kwaszona 300 g.
  2. owoc granatu ½ szt.
  3. miód 1 łyżka
  4. orzeszki piniowe 25 g.
  5. olej słonecznikowy 25 ml.
  6. mielone ziele angielskie (do smaku)
  7. posiekana pietruszka zielona 2 łyżki
  • Kapustę odsączamy na sicie, a pozostały sok doprawiamy miodem i zielem angielskim. Dodajemy olej do sosu.
  • Kapustę kroimy. Dodajemy do niej przyprawiony sok i odstawiamy na ok.30 min.
  • Orzeszki piniowe lekko prażymy na patelni (na złotobrązowy kolor) i studzimy.
  • Z połówki granatu wyjmujemy pestki.
  • Do kapusty dodajemy nasiona granatu , orzeszki i pietruszkę. Całość mieszamy i podajemy.

Porady: pestki granatu możemy zastąpić żurawiną lub winogronem.

 

Podziel się:
  •  
  •