Wartość energetyczna 1 porcji ok. 310 kcal.
składniki dla 4 os. czas przygotowania ok.60 min.
- płaty lasagne 250 g.
- filet z piersi kurczaka 450 g.
- cebula 2 szt (ok. 200 g.)
- pieczarki 200 g.
- szczypiorek ½ pęczka
- czosnek 2 ząbki
- olej 4 łyżki
- białe wino wytrawne 125 ml.
- bulion drobiowy 125 ml.
- masło do posmarowania formy
- ser żółty 60 g.
- szałwia, sól, pieprz
- Posiekać drobno cebulę, pokroić w kostkę umyte i osuszone piersi, pokroić w cienkie plasterki pieczarki, posiekać szczypiorek.
- Rozgrzać olej. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie dodajemy piersi i nadal podsmażamy, aż kurczak będzie rumiany. Dodajemy pieczarki i całość smażymy. Gdy woda z pieczarek odparuje doprawiamy solą, pieprzem i szałwią. Dodajemy szczypiorek, podlewamy winem, bulionem i gotujemy powoli ok. 10 min.
- W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Żaroodporną formę smarujemy masłem. Na dno układamy płaty lasagne później farsz drobiowo-pieczarkowy i tak na przemian, aż do wyczerpania składników (ostatnia warstwa z lasagne).
- Wierzch zapiekanki posypujemy tartym serem i zapiekamy ok. 30 min.
Smacznego.
Podziel się: