dietetyk poleca Lasagne z kurczakiem

Wartość energetyczna 1 porcji ok. 310 kcal.
składniki dla 4 os.     czas przygotowania ok.60 min.

  1. płaty lasagne 250 g.
  2. filet z piersi kurczaka 450 g.
  3. cebula 2 szt (ok. 200 g.)
  4. pieczarki 200 g.
  5. szczypiorek ½ pęczka
  6. czosnek 2 ząbki
  7. olej 4 łyżki
  8. białe wino wytrawne 125 ml.
  9. bulion drobiowy 125 ml.
  10. masło do posmarowania formy
  11. ser żółty 60 g.
  12. szałwia, sól, pieprz
  • Posiekać drobno cebulę, pokroić w kostkę umyte i osuszone piersi, pokroić w cienkie plasterki pieczarki, posiekać szczypiorek.
  • Rozgrzać olej. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie dodajemy piersi i  nadal podsmażamy, aż kurczak będzie rumiany. Dodajemy pieczarki i całość smażymy. Gdy woda z pieczarek odparuje doprawiamy solą, pieprzem i szałwią. Dodajemy szczypiorek, podlewamy winem, bulionem i gotujemy powoli ok. 10 min.
  • W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  • Żaroodporną formę smarujemy masłem. Na dno układamy płaty lasagne później farsz drobiowo-pieczarkowy i tak na przemian, aż do wyczerpania składników (ostatnia warstwa z lasagne).
  • Wierzch zapiekanki posypujemy tartym serem i zapiekamy ok. 30 min.

Smacznego.

 

Podziel się:
  •  
  •