Sałatka z burakow z rukolą i jajkiem

Wartość energetyczna 1 porcji ok. 235 kcal.

składniki dla 4 os.     czas przygotowania 15 min.

  1.  jajka 4 szt.
  2. ugotowane czerwone buraki 550 g.
  3. rukola 1 opakowanie (120 g.)
  4. czerwona cebula 1szt. (ok. 70 g.)
  5. oliwa z oliwek 5 łyżek
  6. ocet 3 łyżki
  7. miód płynny 2 łyżeczki
  8. nasiona kopru włoskiego 1-2 łyżeczki
  9. sól, pieprz
  •  Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, a następnie obieramy i kroimy na ćwiartki lub plasterki.
  • Buraki kroimy w plastry, a cebulę w kostkę.
  • Za pomocą trzepaczki mieszamy ze sobą olej, ocet, miód, koper, sól i pieprz.
  • Na półmisku układamy rukolę, buraki i cebulę. Całość polewamy przygotowanym sosem. Na wierzchu układamy jajka.

Porady: sałatkę można wzbogacić startym jabłkiem. Doskonale smakuje z razowymi tostami.

 

Podziel się:
  •  
  •