Wartość energetyczna 1 porcji ok. 235 kcal.
składniki dla 4 os. czas przygotowania 15 min.
- jajka 4 szt.
- ugotowane czerwone buraki 550 g.
- rukola 1 opakowanie (120 g.)
- czerwona cebula 1szt. (ok. 70 g.)
- oliwa z oliwek 5 łyżek
- ocet 3 łyżki
- miód płynny 2 łyżeczki
- nasiona kopru włoskiego 1-2 łyżeczki
- sól, pieprz
- Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, a następnie obieramy i kroimy na ćwiartki lub plasterki.
- Buraki kroimy w plastry, a cebulę w kostkę.
- Za pomocą trzepaczki mieszamy ze sobą olej, ocet, miód, koper, sól i pieprz.
- Na półmisku układamy rukolę, buraki i cebulę. Całość polewamy przygotowanym sosem. Na wierzchu układamy jajka.
Porady: sałatkę można wzbogacić startym jabłkiem. Doskonale smakuje z razowymi tostami.
Podziel się: