wartość energetyczna 1 porcji ok. 170 kcal.
składniki dla 4 os. czas przygotowania ok.30 min.
- kapusta biała ok. 800 g.
- seler naciowy 1 mała łodyga
- marchew 2szt. (ok.250 g.)
- szczypiorek ½ pęczka
- majonez 50 g.
- śmietana sałatkowa 10% 50 g.
- sok z cytryny 1 łyżka
- cukier, pieprz
- Kapustę umyj i poszatkuj w drobne paski, wymieszaj z łyżeczką soli i mocno ugnieć tłuczkiem do ziemniaków.
- Łodygę selera cienko pokrój w krążki, a umytą marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Umyty szczypior drobno pokrój.
- Majonez, śmietanę, sok z cytryny i cukier wymieszaj. Powstały sos dopraw solą i pieprzem.
- Wszystkie warzywa wymieszaj razem z sosem sałatkowym.
- Tak przygotowaną surówkę wstaw do lodówki na 2-3 godzin.
Porady: surówkę można wzbogacić suszoną żurawiną (50 g.)
Podziel się: