poradnia dietetyczna poleca Surówka zimowa

wartość energetyczna 1 porcji ok. 170 kcal.
składniki dla 4 os.     czas przygotowania ok.30 min.

  1. kapusta biała ok. 800 g.
  2. seler naciowy 1 mała łodyga
  3. marchew 2szt. (ok.250 g.)
  4. szczypiorek ½ pęczka
  5. majonez 50 g.
  6. śmietana sałatkowa 10% 50 g.
  7. sok z cytryny 1 łyżka
  8. cukier, pieprz
  • Kapustę umyj i poszatkuj w drobne paski, wymieszaj z łyżeczką soli i mocno ugnieć tłuczkiem do ziemniaków.
  • Łodygę selera cienko pokrój w krążki, a umytą marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Umyty szczypior drobno pokrój.
  • Majonez, śmietanę, sok z cytryny i cukier wymieszaj. Powstały sos dopraw solą i pieprzem.
  • Wszystkie warzywa wymieszaj razem z sosem sałatkowym.
  • Tak przygotowaną surówkę wstaw do lodówki na 2-3 godzin.

Porady: surówkę można wzbogacić suszoną żurawiną (50 g.)

 

Podziel się:
  •  
  •