Śledzie marynowane

Wartość energetyczna 1 porcji ok. 59 kal.

Składniki na 4 os.     Czas przygotowania ok. 25 min.

  1.  filety śledziowe matjasy 10 szt.
  2. czerwona cebula 150 g
  3. ocet na czerwonym winie 3/8l
  4. liście laurowe 2 szt.
  5. cukier 175 g
  6. koperek 1 pęczek
  •  Ocet zagotować z cukrem, liściem laurowym i pokrojoną w krążki cebulą. Następnie odstawić do ostygnięcia.
  • Umyte i osuszone filety śledziowe kroimy w niewielkie kawałki ( na jeden kęs).
  • W słoiku lub innym naczyniu z zamknięciem układamy na przemian kawałki śledzia, cebuli i gałązki kopru. Zalewamy octem, zamykamy i wstawiamy do lodówki na dwa dni.

 

Podziel się:
  •  
  •