wartość energetyczna 1 porcji ok. 323 kcal.

Składniki na 4 os.     Czas przygotowania ok.75min.

  1.  białe wytrawne wino 3/8l
  2. sól 1 płaska łyżeczka
  3. cebula 1 mała sztuka ( ok. 80 g)
  4. koperek (do smaku)
  5. marchewka ok. 200 g
  6. listek laurowy
  7. ziarna jałowca 3 szt.
  8. filet z dorsza –  4 porcje po 200 g
  9. śmietana do zup i sosów 12% – ¼ l
  10. por 100 g
  11. seler naciowy 100 g
  12. pieprz (najlepiej zielony)
  13. olej do wysmarowania formy
  •  Do garnka wlewamy wino, obraną i przekrojoną cebulę, obraną i podzieloną na ćwiartki marchew, koperek, liść laurowy, ziarna jałowca, sól i gotujemy wywar ok. 5 min.
  • Rybę myjemy i osuszamy. Wkładamy do wywaru i delikatnie podgotowujemy ok. 10min. Rybę i marchew wyjmujemy i pozostawiamy do ocieknięcia. Obsuszoną rybę wkładamy do żaroodpornej formy wysmarowanej olejem.
  • Śmietanę wlewamy do małego garnuszka i gotujemy przez ok. 10min. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem.
  • Seler i por kroimy w cienkie paski i wrzucamy do wrzącego wywaru na ok. 2-3min. Wyjmujemy i pozostawiamy do ocieknięcia.
  • Na rybie układamy wszystkie jarzyny i całość zalewamy śmietaną.
  • Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez ok. 10 min.

 

Podziel się:
  •  
  •