Wartość energetyczna 1 porcji ok. 130 kcal.
składniki na 4 os. czas przygotowania ok. 40 min.
- marchewka 150 g.
- pietruszka korzeń 100 g.
- seler 100 g.
- por 100 g.
- kwaszone ogórki 500 g.
- ziemniaki 4 szt.
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- śmietana 12% 1/3 szklanki
- woda 1,5 l.
- posiekany koperek 2 łyżki
- posiekana pietruszka 1 łyżka
- sól, pieprz
- Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, a pozostałe składniki zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Por przekroić na pół wzdłuż i pokroić w pół plasterki. Pokrojone warzywa zalać wodą i gotować do miękkości.
- Ogórki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i poddusić na oliwce. Dodać do ugotowanego wywaru. Całość zagotować.
- Do zupy dodać śmietanę i zieleninę. Doprawić solą i pieprzem.
Porady: zupa doskonale smakuje bez śmietany. W razie potrzeby możemy ją doprawić kwasem z ogórków. Wówczas będzie kwaśniejsza.
Podziel się: