zupa ogórkowa

Wartość energetyczna 1 porcji ok. 130 kcal.

składniki na 4 os.     czas przygotowania ok. 40 min.

  1.  marchewka 150 g.
  2. pietruszka korzeń 100 g.
  3. seler 100 g.
  4. por 100 g.
  5. kwaszone ogórki 500 g.
  6. ziemniaki 4 szt.
  7. oliwa z oliwek 2 łyżki
  8. śmietana 12% 1/3 szklanki
  9. woda 1,5 l.
  10. posiekany koperek 2 łyżki
  11. posiekana pietruszka 1 łyżka
  12. sól, pieprz

  •  Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, a pozostałe składniki zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Por przekroić na pół wzdłuż i pokroić w pół plasterki. Pokrojone warzywa zalać wodą i gotować do miękkości.
  • Ogórki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i poddusić na oliwce. Dodać do ugotowanego wywaru. Całość zagotować.
  • Do zupy dodać śmietanę i zieleninę. Doprawić solą i pieprzem.

Porady: zupa doskonale smakuje bez śmietany. W razie potrzeby możemy ją doprawić kwasem z ogórków. Wówczas będzie kwaśniejsza.

 

Podziel się:
  •  
  •