- Produkty zbożowe 6-8 porcji dziennie:
Porcja to kromka chleba najlepiej razowego czy pełnoziarnistego, 1/2szkl. Ugotowanej kaszy gryczanej, jęczmiennej, ryżu brązowego lub basmanti, makaronu z semoliny lub razowego, płatków owsianych czy jęczmiennych - Owoce i warzywa min.5-6 porcji dziennie (owoce do 2-3 porcji dziennie):
Porcja to 1/2szkl pokrojonych owoców lub ugotowanych warzyw, 1szkl. zielonych warzyw zielonych (np.: sałata, pekinka), 1pomidor, 1/4szkl suszonych owoców (bez rodzynek), 1/3szkl. soku owocowego lub warzywnego.
Pamiętaj o dodawaniu sałatki czy surówki do kolacji, drugiego śniadania i obiadu. - Orzechy, nasiona i warzywa strączkowe 3-4 porcje:
Porcja warzyw strączkowych to 1/2szkl. fasoli, 1/4szkl. orzechów - Nabiał niskotłuszczowy 2-3 porcje dziennie:
Porcja to szklanka mleka, jogurtu, kefiru - Chude mięso, drób czy ryby 2-3 razy w tygodniu:
Porcja to ok, 170g, czyli porcja grubości talii kart. Alternatywa dla mięsa są ryby, szczególnie tłuste, jak tuńczyk, makrela, łosoś , śledź ( tłuszcze zawarte w tych rybach poprawiają przepływ krwi przez tętnice, przez co zmniejszają ryzyko powstania zakrzepów). - Oleje 2-3 porcje/dzień:
Porcja to 1 łyżka oliwy, oleju czy miękkiej margaryny - Jaja 3 sztuki/tydzień
- Słodycze i produkty słodzone. Mniej niż 5 porcji tygodniowo:
Porcja to łyżeczka dżemu, cukru, dwie kulki sorbetu.
Produkty słodzone podnoszą poziom cukru i insuliny we krwi, co z kolei zwiększa zawartość tłuszczów we krwi, pogrubione zostają ściany tętnic, wzrasta ciśnienie i wzmagają się stany zapalne i ryzyko udaru mózgu znacząco wzrasta
Podziel się: