modelowy talerz

  • Produkty zbożowe 6-8 porcji dziennie:
    Porcja to kromka chleba najlepiej razowego czy pełnoziarnistego, 1/2szkl. Ugotowanej kaszy gryczanej, jęczmiennej, ryżu brązowego lub basmanti, makaronu z semoliny lub razowego, płatków owsianych czy jęczmiennych
  • Owoce i warzywa min.5-6 porcji dziennie (owoce do 2-3 porcji dziennie):
    Porcja to 1/2szkl pokrojonych owoców lub ugotowanych warzyw, 1szkl. zielonych warzyw zielonych (np.: sałata, pekinka), 1pomidor, 1/4szkl suszonych owoców (bez rodzynek), 1/3szkl. soku owocowego lub warzywnego.
    Pamiętaj o dodawaniu sałatki czy surówki do kolacji, drugiego śniadania i obiadu.
  • Orzechy, nasiona i warzywa strączkowe 3-4 porcje:
    Porcja warzyw strączkowych to 1/2szkl. fasoli, 1/4szkl. orzechów
  • Nabiał niskotłuszczowy 2-3 porcje dziennie:
    Porcja to szklanka mleka, jogurtu, kefiru
  • Chude mięso, drób czy ryby 2-3 razy w tygodniu:
    Porcja to ok, 170g, czyli porcja grubości talii kart. Alternatywa dla mięsa są ryby, szczególnie tłuste, jak tuńczyk, makrela, łosoś , śledź ( tłuszcze zawarte w tych rybach poprawiają przepływ krwi przez tętnice, przez co zmniejszają ryzyko powstania zakrzepów).
  • Oleje 2-3 porcje/dzień:
    Porcja to 1 łyżka oliwy, oleju czy miękkiej margaryny
  • Jaja 3 sztuki/tydzień
  • Słodycze i produkty słodzone. Mniej niż 5 porcji tygodniowo:
    Porcja to łyżeczka dżemu, cukru, dwie kulki sorbetu.
    Produkty słodzone podnoszą poziom cukru i insuliny we krwi, co z kolei zwiększa zawartość tłuszczów we krwi, pogrubione zostają ściany tętnic, wzrasta ciśnienie i wzmagają się stany zapalne i ryzyko udaru mózgu znacząco wzrasta

 

 

Podziel się:
  •  
  •