wartość energetyczna 1porcji ok.90kcal
składniki dla 4os. czas przygotowania ok.20min
- świeże strąki groszku cukrowego 150g
- szparagi 1 pęczek
- cebula dymka 1 pęczek
- żółta cukinia 1 średnia sztuka z miękką skórką (ok.600g.)
- masło 1 łyżeczka
- olej rzepakowy1 łyżeczka
- posiekany świeży estragon 1łyżczka lub ½ łyżeczki suszonego
- sól, pieprz
- Cukinię kroimy w plasterki, dymkę i szczypior w pięciocentymetrowe kawałki. A obrane szparagi w dziesięciocentymetrowe kawałki.
- Groszek i szparagi wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez minutę. Odcedzamy.
- W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy masło i dodajemy dymkę i cukinię. Dusimy minutę, a następnie dodajemy groszek, szparagi, solimy i pieprzymy. Dusimy pod przykryciem, aż warzywa będą półmiękkie.
- Pod koniec dodajemy estragon i podajemy.
Podziel się: