wartość energetyczna 1porcji ok.260kcal
składniki dla 6 os. czas przygotowania ok.50min+czas marynowania 4 godz.
- skrzydełka z kurczaka 24 szt.
- pojemnik jogurtu naturalnego 150 g
- czosnek 4 ząbki
- papryczka chili 1szt (możemy użyć suszonej)
- sok z cytryny 2 łyżki
- olej 2 łyżki
- curry 1 łyżka
- przyprawa grillowa do drobiu 1 łyżka
- sól, pieprz
- Jogurt połącz z olejem. Dodaj wyciśnięty czosnek,posiekaną świeżą papryczkę chili (lub pokrusz suszoną), curry i przyprawę grillową. Wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Skrzydełka umyj i poobcinaj końce. Wymieszaj skrzydełka z marynatą, przykryj i odstaw na ok.4 godziny do lodówki.
- Prostokątną blaszkę do pieczenia ciasta wyłóż folią. Skrzydełka nadziewaj na patyczki do szaszłyków po 2-3 szt i układaj opierając patyczki o jeden brzeg blaszki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25min do zrumienienia W połowie pieczenia obróć skrzydełka.
- Podawać gorące i chrupiące z dowolną sałatką.
Porady: Tak zamarynowane skrzydełka można piec na grillu.
Końce skrzydełek można wykorzystać do ugotowania zupy.
Podziel się: