dietetyczna sałatka ze szparagami

wartość energetyczna 1porcji ok.90kcal

składniki dla 4os.  czas przygotowania ok.20min

  1. świeże strąki groszku cukrowego 150g
  2. szparagi 1 pęczek
  3. cebula dymka 1 pęczek
  4. żółta cukinia 1 średnia sztuka z miękką skórką (ok.600g.)
  5. masło 1 łyżeczka
  6. olej rzepakowy1 łyżeczka
  7. posiekany świeży estragon 1łyżczka lub ½ łyżeczki suszonego
  8. sól, pieprz

  • Cukinię kroimy w plasterki, dymkę i szczypior w pięciocentymetrowe kawałki. A obrane szparagi w dziesięciocentymetrowe kawałki.
  • Groszek i szparagi wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez minutę. Odcedzamy.
  • W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy masło i dodajemy dymkę i cukinię. Dusimy minutę, a następnie dodajemy groszek, szparagi, solimy i pieprzymy. Dusimy pod przykryciem, aż warzywa będą półmiękkie.
  • Pod koniec dodajemy estragon i podajemy.

 

Podziel się:
  •  
  •