Frittata ze szpinakiem i fetą

wartość energetyczna ok. 370 kcal.

składniki dla 1 os.             czas przygotowania ok. 20 min.

  1.  jajka 2 szt.
  2. szpinak świeży 125 g. lub mrożony 1 szkl.
  3. ser feta 70g (1/4 opakowania)
  4. czosnek mały ząbek
  5. cebula 25 g. (mała)
  6. mleko 2 łyżki
  7. olej 1 łyżeczka
  8. sól, pieprz

  •  Świeży szpinak posiekać (mrożony odmrozić i odsączyć). Na oleju podsmażyć cebulę, dodać czosnek i szpinak. Smażyć 2-3 min. Zdjąć na talerz, aby przestygł.
  • Jajka roztrzepać z mlekiem i przyprawami. Dodać warzywa i pokruszony ser.
  •  Wlać masę na rozgrzaną patelnię, przykryć pokrywką i usmażyć. Aby frittata była ładnie zarumieniona z dwóch stron, należy ją odwrócić. Można ją również upiec w piekarniku.

Porady: bazą do frittaty są jajka. Ser i warzywa możemy komponować dowolnie ,np. : mozzarella i pomidory.

Podziel się:
  •  
  •