wartość energetyczna ok. 370 kcal.
składniki dla 1 os. czas przygotowania ok. 20 min.
- jajka 2 szt.
- szpinak świeży 125 g. lub mrożony 1 szkl.
- ser feta 70g (1/4 opakowania)
- czosnek mały ząbek
- cebula 25 g. (mała)
- mleko 2 łyżki
- olej 1 łyżeczka
- sól, pieprz
- Świeży szpinak posiekać (mrożony odmrozić i odsączyć). Na oleju podsmażyć cebulę, dodać czosnek i szpinak. Smażyć 2-3 min. Zdjąć na talerz, aby przestygł.
- Jajka roztrzepać z mlekiem i przyprawami. Dodać warzywa i pokruszony ser.
- Wlać masę na rozgrzaną patelnię, przykryć pokrywką i usmażyć. Aby frittata była ładnie zarumieniona z dwóch stron, należy ją odwrócić. Można ją również upiec w piekarniku.
Porady: bazą do frittaty są jajka. Ser i warzywa możemy komponować dowolnie ,np. : mozzarella i pomidory.
Podziel się: