wartość energetyczna 1 porcji ok. 155 kcal
składniki dla 4 os. czas przygotowania ok.25 min.
- fasolka szparagowa 500 g
 - oliwa z oliwek 2 łyżki
 - cebula 1 szt. (ok.80 g.)
 - czosnek 1 ząbek
 - szynka parmeńska 75 g
 - sól, pieprz
 
- Ugotuj fasolkę w osolonej wodzie ( ma być prawie miękka). Odcedź.
 - Cebulę pokrój w plasterki i podsmaż na oliwie, aż zmięknie.
 - Do cebuli dodaj zmiażdżony czosnek i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Wszystko smaż ok. 1minutę. Następnie dodaj fasolkę i duś pod przykryciem przez ok.5minut.
 - Całość dopraw solą i pieprzem.
 - Podawaj na ciepło lub zimno- wybór należy do Ciebie.
 
Porady: fasolkę można zastąpić bobem, a szynkę kiełbasą chorizo.
Podziel się:


