Wartość energetyczna 1 porcji ok. 250 kcal.
składniki dla 4 os. czas przygotowania ok. 40min.
- nektar pomarańczowy z miąższem 1l.
- serek homogenizowany naturalny 700 g.
- jogurt grecki 250 ml.
- ksylitol 6 łyżek ( zamiast cukru, wygląda i smakuje jak cukier, ale jego indeks glikemiczny jest 14 razy mniejszy, a kaloryczność jest 2 razy mniejsza)
- żelatyna 6 czubatych łyżek
- brzoskwinie z puszki 2 połówki
- zapach waniliowy
- Trzy łyżki żelatyny rozpuść w odrobinie wrzątku i dodaj do podgrzanego nektaru pomarańczowego. Wymieszaj i wstaw do lodówki aby powstała lekko tężejąca galaretka.
- Jogurt z ksylitolem ubij mikserem dodając stopniowo serki i aromat ( 2-3 krople)
- Rozpuść następne trzy łyżki żelatyny we wrzątku i przestudzoną dodaj do masy serowej stale miksując. Dodaj pokrojone w kosteczkę brzoskwinie i wymieszaj.
- Wyłóż masę do formy (może być sylikonowa, tortownica lub dowolne szklane naczynie) i wstaw do lodówki.
- Na tężejącą masę serową wylej tężejącą galaretkę. Całość pozostaw w lodówce przynajmniej na 4-5 godzin.
- Można udekorować listkami mięty i skórką pomarańczową.
Porady: zamiast ksylitolu można użyć cukier ( kaloryczność ulega zmianie).
Podziel się: