Wartość energetyczna 1 porcji ok. 277 kcal.
Składniki na 4 os. Czas przygotowania ok. 35 min.
- ugotowane ziemniaki 300 g
- ugotowane buraki 300 g
- korniszony 4 szt.
- duża czerwona cebula ok.200 g
- kukurydza z puszki ½ op.
- posiekany szczypior 1 łyżka
- posiekana pietruszka 1 łyżka
- oliwa z oliwek 4 łyżki
- ocet jabłkowy 3 łyżki
- sos sojowy 2 łyżki
- bulion warzywny 1 łyżeczka
- sól, pieprz
- Do miseczki wlewamy olej, ocet jabłkowy, sos sojowy i bulion. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
- Obrane ziemniaki i buraki kroimy w kostkę, ogórki także kroimy w kostkę. Obraną cebulę w pół krążki, a kukurydzę należy odsączyć z zalewy na sicie.
- Wszystkie składniki dodajemy do sosu i delikatnie mieszamy.
- Na koniec dodajemy szczypiorek i pietruszkę i całość odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1godzinę.
Podziel się: