Prosta sałatka warzywna

Wartość energetyczna 1 porcji ok. 277 kcal.
Składniki na 4 os.     Czas przygotowania ok. 35 min.

  1. ugotowane ziemniaki 300 g
  2. ugotowane buraki 300 g
  3. korniszony 4 szt.
  4. duża czerwona cebula ok.200 g
  5. kukurydza z puszki ½ op.
  6. posiekany szczypior 1 łyżka
  7. posiekana pietruszka 1 łyżka
  8. oliwa z oliwek 4 łyżki
  9. ocet jabłkowy 3 łyżki
  10. sos sojowy 2 łyżki
  11. bulion warzywny 1 łyżeczka
  12. sól, pieprz
  • Do miseczki wlewamy olej, ocet jabłkowy, sos sojowy i bulion. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Obrane ziemniaki i buraki kroimy w kostkę, ogórki także kroimy w kostkę. Obraną cebulę w pół krążki, a  kukurydzę należy odsączyć z zalewy na sicie.
  • Wszystkie składniki dodajemy do sosu i delikatnie mieszamy.
  • Na koniec dodajemy szczypiorek i pietruszkę i całość odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 1godzinę.

 

Podziel się:
  •  
  •