Sernik na zimno z galaretką

Wartość energetyczna 1 porcji ok. 250 kcal.
składniki dla 4 os.     czas przygotowania ok. 40min.

  1. nektar pomarańczowy z miąższem 1l.
  2. serek homogenizowany naturalny 700 g.
  3. jogurt grecki 250 ml.
  4. ksylitol 6 łyżek ( zamiast cukru, wygląda i smakuje jak cukier, ale jego indeks glikemiczny jest 14 razy mniejszy, a kaloryczność jest 2 razy mniejsza)
  5. żelatyna 6 czubatych łyżek
  6. brzoskwinie z puszki 2 połówki
  7. zapach waniliowy
  • Trzy łyżki żelatyny rozpuść w odrobinie wrzątku i dodaj do podgrzanego nektaru pomarańczowego. Wymieszaj i wstaw do lodówki aby powstała lekko tężejąca galaretka.
  • Jogurt z ksylitolem ubij mikserem dodając stopniowo serki i aromat ( 2-3 krople)
  • Rozpuść następne trzy łyżki żelatyny we wrzątku i przestudzoną dodaj do masy serowej stale miksując. Dodaj pokrojone w kosteczkę brzoskwinie i wymieszaj.
  • Wyłóż masę do formy (może być sylikonowa, tortownica lub dowolne szklane naczynie) i wstaw do lodówki.
  • Na tężejącą masę serową wylej tężejącą galaretkę. Całość pozostaw w lodówce przynajmniej na 4-5 godzin.
  • Można udekorować listkami mięty i skórką pomarańczową.

Porady: zamiast ksylitolu można użyć cukier ( kaloryczność ulega zmianie).

 

Podziel się:
  •  
  •