wartość energetyczna 1 porcji ok. 323 kcal.
Składniki na 4 os. Czas przygotowania ok.75min.
- białe wytrawne wino 3/8l
- sól 1 płaska łyżeczka
- cebula 1 mała sztuka ( ok. 80 g)
- koperek (do smaku)
- marchewka ok. 200 g
- listek laurowy
- ziarna jałowca 3 szt.
- filet z dorsza – 4 porcje po 200 g
- śmietana do zup i sosów 12% – ¼ l
- por 100 g
- seler naciowy 100 g
- pieprz (najlepiej zielony)
- olej do wysmarowania formy
- Do garnka wlewamy wino, obraną i przekrojoną cebulę, obraną i podzieloną na ćwiartki marchew, koperek, liść laurowy, ziarna jałowca, sól i gotujemy wywar ok. 5 min.
- Rybę myjemy i osuszamy. Wkładamy do wywaru i delikatnie podgotowujemy ok. 10min. Rybę i marchew wyjmujemy i pozostawiamy do ocieknięcia. Obsuszoną rybę wkładamy do żaroodpornej formy wysmarowanej olejem.
- Śmietanę wlewamy do małego garnuszka i gotujemy przez ok. 10min. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem.
- Seler i por kroimy w cienkie paski i wrzucamy do wrzącego wywaru na ok. 2-3min. Wyjmujemy i pozostawiamy do ocieknięcia.
- Na rybie układamy wszystkie jarzyny i całość zalewamy śmietaną.
- Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez ok. 10 min.
Podziel się: