Wartość energetyczna 1 porcji ok. 260 kcal
składniki na 4 os. czas przygotowania ok. 40 min.
- bakłażan 1 szt.
- ugotowane ziemniaki 500 g.
- cebula 150 g.
- pieczarki 150 g.
- pomidor 2 szt. (300 g.)
- żółta papryka 200 g
- olej rzepakowy 2 łyżki
- jajka 4 szt.
- pieprz, sól
- pietruszka zielona
- zioła do smaku (majeranek, tymianek, bazylia)
- Bakłażana kroimy w kostkę, oprószamy solą i pozostawiamy na sicie na ok..10min. Następnie należy go opłukać z soli i goryczki i osuszyć ręcznikiem.
- Ziemniaki kroimy w plastry, cebulę w piórka, pieczarki w ćwiartki, paprykę w paski, a pomidora w kawałki.
- Na żaroodpornej patelni rozgrzać olej i odsmażyć ziemniaki. Następnie dodać pozostałe warzywa, na koniec pieczarki. Całość dobrze doprawić i smażyć ok. 5min.
- Włączyć grillowanie w piekarniku.
- Na podsmażone warzywa wybijamy jajka. Solimy, pieprzymy. Potrawę wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 5min.(białko jajka musi się ściąć).
- Przed podaniem posypujemy pietruszką.
Porady: potrawa świetnie smakuje z surówką z sałaty zielonej.
Podziel się: