Wartość energetyczna jednej porcji ok. 290 kcal.
składnik na 4os. czas przygotowania ok. 60 min.
- kapusta pekińska 8 dużych liści
- sos sojowy 7 łyżek
- cebula 1szt.(200 g.)
- marchew 200 g.
- pieczarki 200 g.
- kiełki sojowe 100 g.
- ugotowany ryż 100 g
- olej rzepakowy 4 łyżki
- ziarna słonecznika 4 łyżki
- żółtko jaja
- posiekana pietruszka 2 łyżki
- posiekany koperek 1 łyżka
- Zagotować ok. 2 litry wody z 2 łyżkami sosu sojowego, włożyć liście kapusty na kilka minut. Po wyjęciu opłukać zimną wodą i odkroić zgrubiałe nerwy.
- Cebulę obrać przekroić na pół i pokroić (w pól talarki).
- Marchew obrać i pokroić w cienkie paseczki.
- Pieczarki pokroić w plasterki.
- Kiełki sojowe opłukać na sicie i pozostawić do odcieknięcia.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć cebulę na złoto brązowo. Dodać marchew, 1 łyżkę sosu sojowego i jeszcze chwilkę podsmażamy.
- Na końcu dodajemy pieczarki, kiełki i resztę sosu sojowego. Razem gotujemy ok 5 min.
- Gdy wszystko będzie miękkie dodajemy ryż i słonecznik.
- Lekko ostudzone nadzienie rozkładamy na liście kapusty. Następnie liście rolujemy i spinamy wykałaczkami.
- Gołąbki podsmażamy lekko na patelni. Następnie przekładamy do rondelka, zalewamy niewielką ilością wody i dusimy ok 20min.
- Powstały sos na koniec zagęszczamy żółtkiem (już nie gotujemy aby żółtko się nie ścięło) i dodajemy pietruszkę i koperek.
Podziel się: