Wartość energetyczna 1 porcji ok. 310 kcal.
składniki na 4 os. czas przygotowania ok. 45 min.
- ziemniaki 750 g.
- filety z dorsza 500 g.
- cebula 200 g.
- papryka czerwona 200 g
- posiekana pietruszka zielona 2 łyżki
- olej rzepakowy 1 łyżka
- świeży sok z cytryny 2 łyżki
- bulion warzywny 300 ml. ( może być z kostki)
- sól, pieprz
- Włączyć piekarnik i nagrzać do temperatury 180 stopni ( termoobieg: 160 stopni).
- W tym czasie obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać z cebulą i przyprawić solą i pieprzem. Połową ziemniaków wyłożyć dno naczynia żaroodpornego (najpierw wysmarować je tłuszczem).
- Rybę kroimy w kostkę, skrapiamy cytryną i układamy na ziemniakach. Posypujemy pietruszką.
- Paprykę czyścimy, kroimy w paseczki i układamy na rybie.
- Na wierzchu układamy pozostałe ziemniaki. Potrawę polewamy bulionem.
- Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 15 min.
Porady: dorsza możemy zastąpić inna rybą, np.: tilapią, tołpygą
Podziel się: