Wartość energetyczna jednej porcji ok. 270kcal
składniki na 4os. czas przygotowania ok.30min.
- filety z pstrąga 4 szt. (po ok.125 g.)
- białe wino wytrawne 4 łyżki
- seler naciowy 3 łodygi
- marchew 400 g.
- cebula 1szt.
- masło 1 łyżka
- koper ½ pęczka
- bulion rybny 200 ml.
- Umyte i osuszone filety rybne skropić winem i odstawić. W tym czasie seler i obrane marchewki pokroić w cienkie słupki długości ok. 5 cm, a obraną cebulę w piórka. Na dużej patelni roztopić masło i na nim dusić warzywa ok. 4 min. Dodać do nich 3 gałązki koperku, doprawić solą i pieprzem. Wszystko zalać bulionem i zagotować.
- Pstrąga solimy, pieprzymy i układamy na warzywach. Gotujemy pod przykryciem 8-10 min. na małym ogniu.
- Pozostały koper kroimy, a gałązki ugotowanego koperku wyjmujemy z potrawy. Potrawę na talerzach posypujemy świeżym koprem. Smacznego
Porady: potrawę można podać z ryżem lub ziemniakami.
Podziel się: