cukinia faszerowana

  Wartość energetyczna jednej porcji ok. 210 kcal

składniki dla 4osób      czas przygotowania ok. 25min.

  1.  cukinia 4 szt. (po 800g)
  2. ryż brązowy 400g. (może być biały)
  3. papryka czerwona 2szt. (ok. 350g)
  4. cebula 1szt. ( ok. 200g)
  5. czosnek 3 ząbki
  6. oliwa z oliwek 2 łyżki
  7. bulion warzywny 100ml ( może być z kostki)
  8. papryka słodka 1 łyżeczka
  9. pietruszka zielona ½ pęczka
  10. sól, pieprz
  •  Włączyć piekarnik i nagrzać do 200 stopni (z termo obiegiem do 180 stopni).
  • Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
  • Cukinię po umyciu przekrajamy wzdłuż na pół. Środek należy wydrążyć pozostawiając ok. 1,5cm ścianki. Miąższ cukini i paprykę kroimy w kostkę.
  • Posiekaną cebulę i czosnek  zeszklić na patelni z oliwą. Dodać do nich cukinię i paprykę i dusić ok. 4min. Następnie wsypujemy ryż i dusimy kolejne 2min. Dodajemy posiekaną pietruszkę i przyprawiamy papryką, solą i pieprzem.
  • Wydrążoną cukinię wypełniamy farszem i wkładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Podlewamy bulionem i zapiekamy ok. 20-30min.

 

Podziel się:
  •  
  •