wartość energetyczna 1porcji ok.240kcal.
składniki na ciasto dla 10 os. czas przygotowania ok.40 min + pieczenie 30 min
ciasto:
- maka pszenna razowa 350g
- masło 100g
- cukier 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia ½ opakowania
- mleko 2% ½ szklanki
- szczypta soli
masa jabłkowa
- jabłka 1kg
- cukier 50g
- sok z cytryny
- otarta skórka z cytryny 1 łyżeczka
- cynamon w proszku ½ łyżeczki
- płatki migdałowe 1 łyżka
cukier puder do posypania szarlotki
- Dno tortownicy wkładamy pergaminem.
- Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Do tak przygotowanej mieszanki wlewamy powoli roztopione masło i mleko. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy na 20-30minut do lodówki.
- W tym czasie obrane jabłka trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Dodajemy do nich cytrynę, skórkę cytrynową, cukier, migdały i cynamon.
- Oziębione ciasto dzielimy na dwie części (mniejszą i większą). Większą częścią wykładamy dno tortownicy (można je rozwałkować) i ścianki. Wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Wierzch w kilku miejscach nakłuwamy widelcem.
- Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 Celsjusza i pieczemy 25-30min – koniecznie sprawdzaj czy ciasto za bardzo się nie przypieka. Wówczas zmniejsz temperaturę.
- Letnie ciasto posyp cukrem pudrem.
Podziel się: