JogurtProbiotyki, to nic innego, jak dobroczynne dla organizmu ludzkiego mikroorganizmy. Najczęściej są to gatunki należące do bakterii fermentacji mlekowej z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, które wykazują zdolność do zasiedlania przewodu pokarmowego i są związane z mikroflorą jelitową. Zdrowy człowiek ma zrównoważony skład flory bakteryjnej z przewagą mikroorganizmów przyjaznych i korzystnych dla zdrowia, które zabezpieczają przed kolonizacją przez szkodliwe mikroorganizmy wywołujące zakażenia (np.: pałeczki Salmonella ).

Czynniki negatywne dla flory bakteryjnej.

Probiotyki są niezwykle ważne. Jeśli chcemy zachować zdrowie na dłużej powinnaś zwrócić szczególną uwagę na skład naszej naturalnej flory bakteryjnej. Do najczęstszych przyczyn zaburzenia równowagi w organizmie człowieka zaliczamy:

  • Antybiotykoterapię.
  • Radioterapię.
  • Zakażenia bakteryjne i wirusowe.
  • Silny stres.
  • Niewłaściwą dietę.
  • Palenie papierosów.
  • Picie alkoholu.
  • Stosowanie antykoncepcji.

W wielu sytuacjach zaburzenia te mogą się przyczynić do powstania wielu poważnych schorzeń, dlatego przywrócenie równowagi ma fundamentalne znaczenie w utrzymaniu zdrowia.

Rola mikroflory na organizm człowieka.

Dobroczynny wpływ probiotyków można zauważyć w całym organizmie. Głównym ich zadaniem jest uszczelnienie ściany jelit w celu ochrony przed wchłanianiem szkodliwych substancji pochodzących z pożywienia. Przekazują one również sygnały do układu odpornościowego, gdy do zwalczenia bakterii chorobotwórczych potrzebne jest wsparcie limfocytów. Ponadto probiotyki doskonale odnajdują się przy wielu innych problemach zdrowotnych naszego organizmu, np.:

  • Hamują rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym.
  • Odbudowują skład i liczebność mikroflory jelitowej po różnego rodzaju schorzeniach jelitowych i stosowaniu antybiotyków.
  • Obniżają poziom złego cholesterolu.
  • Zwiększają perystaltykę jelita grubego/udział w zapobieganiu zaparciom.
  • Obniżają aktywność enzymów fekalnych, które są odpowiedzialne za tworzenie komórek rakowych.
  • Utrzymują szczelność błon śluzowych jelit.
  • Łagodzą objawy nietolerancji laktozy.
  • Maja wpływ w leczeniu alergii pokarmowych.
  • Przyczyniają się do lepszego wchłaniania składników mineralnych i witamin.

Korzystne zmiany jakie zachodzą pod wpływem dobroczynnej flory bakteryjnej doprowadzają u osób chorych do zmniejszenia mikroflory szkodliwej.

Występowanie naturalnych probiotyków w żywności.

Produkty probiotyczne powinny zawierać w 1 gramie 10 milionów bakterii Bifidobacterium albo 100 milionów bakterii Lactobacillus. Bakterie te powstają naturalnie w procesie fermentacji. Dobrej jakości jogurty i maślanki na opakowaniach powinny mieć podane, których szczepów bakterii użyto do produkcji. Wybierając produkt zwróć uwagę na skład. Składników powinno być jak najmniej. Jeśli znajdzie się w nim cukier, odstaw jogurt na półkę, bo jego działanie probiotyczne będzie zerowe. Dlatego aby stworzyć naturalne probiotyki, warto wykorzystać domowe sposoby na ich przygotowanie
Oto przykłady naturalnych produktów probiotycznych:

  • Kapusta kiszona
  • Ogórki kiszone
  • Zakwas z buraków
  • Kwas chlebowy
  • Jogurt naturalny, kefir, maślanka
  • Jogurt kokosowy

Obecnie panuje opinia, że najkorzystniejszym nośnikiem bakterii probiotycznych są produkty mleczne, gdyż jest to naturalne środowisko występowania bakterii fermentacji mlekowej. Ponadto dzięki wprowadzeniu bakterii razem z żywnością zmniejszamy ryzyko zabicia mikroorganizmów w niekorzystnych warunkach środowiskowych występujących w żołądku, a obecność laktozy stymuluje ich rozwój. Oprócz obecności bakterii mlekowych mają one wiele innych zalet w żywieniu człowieka – dostarczają pełnowartościowego białka, zawierają bardzo dużo wapnia oraz witamin z grupy B, A, D.
Zdecydowanie polecam probiotyki naturalne, zamiast tych, które serwują nam koncerny farmaceutyczne w postaci kosztownych tabletek

Podziel się:
  • 6
  •