Na pewno nie ten, który ukrywa się pod skórą i którego pragniesz się pozbyć. Ale ten, który jest niezbędny, konieczny dla Twojego organizmu – pożyteczny tłuszcz.
Być może będziesz zaskoczona, ale nawet tłuszcz pomaga kontrolować wagę, nie wspominając o innych korzyściach, które dostarczy twojemu organizmowi, oczywiście, jeśli będziesz spożywać odpowiednie tłuszcze i w odpowiednich ilościach.
Spróbujemy zagłębiać się w tej kwestii.
- Użyteczne są włącznie tłuszcze nienasycone. Występują głównie w rybach, orzechach i oleju roślinnym. Omega-3 zalicza się też do tłuszczy nienasyconych i jest bardzo ważny dla naszego zdrowia.
- Zawartość tłuszczu w diecie powinna wynosić co najmniej 10%. W przeciwnym razie mogą być naruszone funkcje organizmu i wydajność sportowa ulegnie pogorszeniu.
- Jeśli nie ma wystarczającej ilości tłuszczu zmniejsza się produkcja testosteronu, hamuje anabolizm mięśni, obniża odporność.
- Jeśli 10-15% spożywanych kalorii stanowią tłuszcze nienasycone, wówczas takie proporcje w żywności spowodują tworzenie pozytywnego bilansu azotu i wzmocnienie układu odpornościowego.
Ale nie przesadzaj! Jeśli ilość tłuszczu wzrośnie do 30%, będzie odwrotny skutek – nasili się zmęczenie, niski anabolizm, dochodzi do zahamowania funkcji rozrodczych i odkładania się tkanki tłuszczowej.
Pamiętaj nie wszystkie tłuszcze są dobre dla Ciebie. Złe tłuszcze to tłuszcze nasycone i tłuszcze trans.
Tłuszcze te mogą prowadzić do zwiększenia zawartości cholesterolu we krwi, co z kolei powoduje zatykanie naczyń krwionośnych, a to jest szybka droga do zawału serca i udaru mózgu. Głównym źródłem Tłuszczy trans są tłuszcze otrzymywane w wyniku częściowego uwodorniania naturalnych tłuszczów roślinnych. Natomiast głównym źródłem tłuszczy nasyconych są tłuszcze pochodzenie zwierzęcego za wyjątkiem ryb. Tłuszcz, który możemy znaleźć w wołowinie, wieprzowinie, jagnięcinie, kurczakach, czy produktach mlecznych takich jak śmietana, masło to wszystko tłuszcze nasycone.
Aby zminimalizować ilość złych tłuszczy w organizmie należy wybierać do jedzenia chude mięso i drób.
Z produktów mlecznych wybierać produkty o małej zawartości tłuszczu. Szczególnie należy unikać tłuszczy trans, są to chemicznie przetwarzane tłuszcze wielonienasycone występujące w postaci stałej, często używane w wyrobach cukierniczych i innych gałęziach przemysłu spożywczego. Należy więc dokładnie czytać skład produktów i odkładać z powrotem na półkę te z zawartością złych tłuszczy.
Tłuszcze trans są bardziej szkodliwe niż tłuszcze nasycone. A tak przy okazji, bezpieczna dawka tłuszczów trans nie istnieje!
1
Witam, bardzo przydatne informacje, ponieważ ludzie dbający o linie mają tendencję to wystrzegania się w ogóle tłuszczy a to również błąd. Pozdrawiam