wartość energetyczna 1 sztuki ok. 190kcal.
składniki na 10 szt. czas przygotowania ok. 60 min.
- CIASTO
- woda 220 ml
- masło 80 g.
- mąka 140 g.
- jajka 3 szt
- szczypta soli
- KREM
- owoce jagodowe – garść
- słodzik w płynie 1/2 łyżeczki
- twaróg 100 g.
- śmietana kremówka 150 ml.
- czekolada dla diabetyków 2 łyżki
- Zagotować masło z wodą i szczyptą soli. Zdjąć z ognia i dodać mąkę stale mieszając. Ponownie ustawić na małym ogniu i gotować, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek (mieszać). Ostudzić
- Do ciasta wbić pojedynczo jajka i starannie wymieszać.
- Ciastem napełnić rękaw papierniczy i wyciskać na blachę (wyłożoną pergaminem) nieduże krążki.
- Piec 10-15 min w 210 stopniach .
- Ostudzone ptysie przekrawamy w poprzek na pół.
- Rozgniecione owoce łączymy z twarożkiem, słodzikiem i ubitą śmietaną. Kremem napełniamy spody ptysi, przykrywamy górną częścią i polewamy roztopioną czekoladą.
Podziel się:
Interesujący przepis i na pewno stanowi dobre urozmaicenie od mogłoby się wydawać nudnej codziennej diety.