wartość energetyczna 1 porcji ok.200 kcal.
składniki dla 4 os. czas przygotowania ok.30 min.
- miąższ dyni 500 g.
- miąższ kabaczka 500 g.
- cebula szalotka 2 szt.
- czosnek 3-4 ząbki
- ocet balsamiczny 2 łyżki
- olej słonecznikowy 2 łyżki
- łyżeczka vegety
- brązowy cukier ½ łyżeczki
- sól, pieprz, listki mięty i bazylii
- Wymieszaj ze sobą vegetę, zmiażdżony czosnek, pieprz i ocet balsamiczny.
- Dynię i kabaczka pokrój w centymetrowe plastry, a cebulę w cienkie talarki.
- W głębokiej patelni rozgrzej olej i przesmaż szalotki. Cebulkę zdejmij z patelni.
- Na ten sam tłuszcz wrzuć dynię z kabaczkiem i smaż, aż się podrumienią. Do półmiękkich warzyw dodaj szalotkę i przygotowany sos. Posól do smaku. Duś jeszcze przez 2-3 min.
- Gotową potrawę podawaj posypaną świeżą bazylią i miętą( można też dodać natkę pietruszki)
Podziel się: