Wartość odżywcza 1porcji ok 20 kcal
Składniki dla 4 os. czas przygotowania ok.20 min
- Małe cukinie 400 g.
- Czosnek 2 ząbki
- Posiekane świeże zioła – po łyżce (pietruszka, szczypior, bazylia, rozmaryn, estragon)
- Sól, pieprz
- Sok z cytryny
- Oliwa z oliwek
- Do rondla o grubym dnie, lub do głębokiej patelni wrzuć pokrojoną w plastry cukinię, podlej odrobiną gorącej wody i duś ok.10min (jeżeli woda wyparuje dodaj niewielką ilość).
- Łyżkę oliwy wymieszaj z ziołami i posiekanym czosnkiem.
- Lekko twardą cukinię zdejmij z ognia. Dodaj sól, pieprz, skrop cytryną i wymieszaj z mieszanką ziołowo-czosnkową.
- Podawaj na ciepło z brązowym ryżem
Podziel się: