dietetyczna potrawa z cukini z ziołami

Wartość odżywcza 1porcji ok 20 kcal

Składniki dla 4 os.     czas przygotowania ok.20 min

  1. Małe cukinie 400 g.
  2. Czosnek 2 ząbki
  3. Posiekane  świeże zioła – po łyżce (pietruszka, szczypior, bazylia, rozmaryn, estragon)
  4. Sól, pieprz
  5. Sok z cytryny
  6. Oliwa z oliwek

  • Do rondla o grubym dnie, lub do głębokiej patelni wrzuć pokrojoną w plastry cukinię, podlej odrobiną gorącej wody i duś ok.10min (jeżeli woda wyparuje dodaj niewielką ilość).
  • Łyżkę oliwy wymieszaj z ziołami i posiekanym czosnkiem.
  • Lekko twardą cukinię zdejmij z ognia. Dodaj sól, pieprz, skrop cytryną i wymieszaj z mieszanką ziołowo-czosnkową.
  • Podawaj na ciepło z brązowym ryżem
Podziel się:
  •  
  •