polędwica z kapustą

wartość energetyczna 1 porcji ok.260kcal.

składniki dla 4os.     czas przygotowania ok.30min.

  1. polędwiczki wieprzowe 500 g.
  2. główka młodej kapusty
  3. brokuły 250 g.
  4. cebula dymka 1pęczek
  5. posiekana świeża kolendra 2 łyżki
  6. olej rzepakowy 1 łyżka
  7. skórka i sok z jednej limonki
  8. słodki sos chilli – do smaku
  9. sól, pieprz

  • W głębokiej patelni lub woku rozgrzej olej , wrzuć pokrojone w paski polędwiczki i smaż mieszając przez ok.3min.
  • Gdy mięso się podsmaży dodaj  podzielone w różyczki brokuły, posiekaną dymkę (ze szczypiorkiem) i smaż kolejne 4min.
  • Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, mieszamy i smażymy całość do momentu gdy kapusta „zwiędnie”.
  • Potrawę doprawiamy solą, pieprzem, niewielką ilością sosu chilli i limonką. Całość ma mieć słodko-kwaśny smak.
  • Przed podaniem posypujemy kolendrą.

 

Podziel się:
  •  
  •