Pomidorowa sałatka z sosem picada

wartość odżywcza 1 porcji ok.205kcal

składniki dla 4os.     czas przygotowania ok.30min

  1. migdały bez skórki 40g
  2. chleb tostowy ½ kromki
  3. kapary 2 łyżki
  4. oliwa z oliwy 1 łyżeczka
  5. pietruszka  nać 2 łodygi
  6. czosnek 2 ząbki
  7. pomidory malinowe 2 szt
  8. pomidory podłużne 2szt
  9. pomidory żółte 2szt
  10. pomidorki koktajlowe 8szt
  11. sól, pieprz
  12. oliwa z oliwy 4 łyżki
  13. ocet balsamiczny 3 łyżki

  • SOS PICADA: migdały prażymy na patelni beztłuszczowej, a następnie siekamy( np. w blenderze). Chleb kroimy w drobną kosteczkę. Kapary odsączamy. Na rozgrzaną patelnie z łyżkę oliwki, dodajemy pokrojony chleb i obsmażamy na brązowo. Dodajemy kapary i wszystko krótko obsmażamy.
  • Pietruszkę  i czosnek siekamy
  • Pomidory kroimy w cienkie plastry i układamy na półmisku. Solimy, pieprzymy,
  •  polewamy oliwką i octem balsamicznym.
  • Tuż przed podaniem mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu picady i posypujemy pomidory. Sałatkę podajemy od razu aby podsmażony chleb nie zrobił się miękki.

Porady: do sałatki używamy dowolne odmiany pomidorów

Podziel się:
  •  
  •