wartość odżywcza 1 porcji ok.205kcal
składniki dla 4os. czas przygotowania ok.30min
- migdały bez skórki 40g
- chleb tostowy ½ kromki
- kapary 2 łyżki
- oliwa z oliwy 1 łyżeczka
- pietruszka nać 2 łodygi
- czosnek 2 ząbki
- pomidory malinowe 2 szt
- pomidory podłużne 2szt
- pomidory żółte 2szt
- pomidorki koktajlowe 8szt
- sól, pieprz
- oliwa z oliwy 4 łyżki
- ocet balsamiczny 3 łyżki
- SOS PICADA: migdały prażymy na patelni beztłuszczowej, a następnie siekamy( np. w blenderze). Chleb kroimy w drobną kosteczkę. Kapary odsączamy. Na rozgrzaną patelnie z łyżkę oliwki, dodajemy pokrojony chleb i obsmażamy na brązowo. Dodajemy kapary i wszystko krótko obsmażamy.
- Pietruszkę i czosnek siekamy
- Pomidory kroimy w cienkie plastry i układamy na półmisku. Solimy, pieprzymy,
- polewamy oliwką i octem balsamicznym.
- Tuż przed podaniem mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu picady i posypujemy pomidory. Sałatkę podajemy od razu aby podsmażony chleb nie zrobił się miękki.
Porady: do sałatki używamy dowolne odmiany pomidorów
Podziel się: