wartość odżywcza 1 porcji ok 68kcal.
składniki dla 4os. czas przygotowania ok.20min
- różyczki kalafiora 500g
- olej słonecznikowy 1łyżka
- czosnek 1 ząbek
- kurkuma 1 łyżeczka
- kmin rzymski mielony 1 łyżeczka
- mielone nasiona kolendry 1 łyżeczka
- ziarna gorczycy 1łyżeczka
- cebulka dymka 12szt
- sól, pieprz
- Różyczki kalafiora wrzucamy do wrzątku i blanszujemy. Następnie wyciągamy z wody i układamy ogonkami do góry, aby pozbyć się resztek wody (będzie bardziej chrupiący).
- W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy czosnek, kurkumę, kmin rzymski, kolendrę i gorczyce. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy z ognia.
- Gdy nasiona gorczycy zaczną pękać dodajemy pokrojoną w plasterki dymkę i smażymy ok.2min, stale mieszając.
- Dodajemy sól, pieprz i różyczki kalafiora. Wszystko mieszamy na małym ogniu do momentu, aż kalafior się zagrzeje i obtoczy w przyprawach (ok 3-4min.).
- Czosnek wyrzucamy, a kalafiora podajemy.
Porady: potrawa doskonała zarówno jako samodzielna sałatka, jak i dodatek do dania głównego.
Podziel się: