wartość odżywcza 1 porcji ok.10kcal
składniki dla 4os. czas przygotowania ok.10min.
- Dojrzałe pomidory 4szt.(ok.400g)
- średnia cebula (ok.50g) lub 6 dymek
- czosnek 1-2ząbki
- posiekana świeża kolendra lub pietruszka zielona 2łyżki (według upodobania)
- zielona lub czerwona papryczka chili 1/2szt
- starta skórka z jednej cytryny lub limetki
- sok z cytryny lub limetki 1-2 łyżki
- pieprz, sól
- Pomidory zalewamy na 2min. wrzątkiem i za pomocą noża ściągamy skórkę. Następnie kroimy pomidory w równą kosteczkę i przekładamy do miski.
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z kolendrą lub pietruszką dodajemy do pomidorów. Ostrożnie mieszamy.
- Chili czyścimy, drobniutko kroimy i dodajemy do pozostałych składników.
- Na koniec dodajemy sok i skórkę z cytryny lub limetki i dobrze mieszamy. Posypujemy pieprzem i solą.
Danie kuchni meksykańskiej doskonałe jako dodatek do każdej potrawy z grilla i nie tylko.
Podziel się: