wartość odżywcza 1 porcji ok.148kcal
składniki dla 4os. czas przygotowania ok.25min.
- pieczarki 12szt dużych
- oliwa z oliwek 4łyżeczki
- dymki 4szt
- bułka tarta 100g
- ser niskotłuszczowy 100g (np.:gouda, mozzarella, kozi)
- świeże lub suszone zioła do smaku (np.:oregano, tymianek, pietruszka zielona)
- sól, pieprz
- Pieczarki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wycinamy ze środka ogonki. Ogonki drobno siekamy razem z dymką i obsmażamy na 2 łyżeczkach oliwki.
- Obsmażone grzyby wykładamy do miski. Dodajemy bułkę tartą, zioła, sól, pieprz i starty ser. Całość dokładnie mieszamy.
- Kapelusze pieczarek smarujemy z wierzchu oliwką i wypełniamy farszem.
- Rozgrzewamy grill i grillujemy ok.10min, aż pieczarki będą miękkie.
Porady: pieczarki można upiec w piekarniku. Zamiast sera możemy dodaj posiekane jajka, oliwki lub filety z sardynek
Smacznego.
Podziel się: