dietetyk poleca pieczarki faszerowane z grila

wartość odżywcza 1 porcji ok.148kcal

składniki dla 4os.     czas przygotowania ok.25min.

  1. pieczarki 12szt dużych
  2. oliwa z oliwek 4łyżeczki
  3. dymki 4szt
  4. bułka tarta 100g
  5. ser niskotłuszczowy 100g (np.:gouda, mozzarella, kozi)
  6. świeże lub suszone zioła do smaku (np.:oregano, tymianek, pietruszka zielona)
  7. sól, pieprz

  • Pieczarki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wycinamy ze środka ogonki. Ogonki drobno siekamy razem z dymką i obsmażamy na 2 łyżeczkach oliwki.
  • Obsmażone grzyby wykładamy do miski. Dodajemy bułkę tartą, zioła, sól, pieprz i starty ser. Całość dokładnie mieszamy.
  • Kapelusze pieczarek smarujemy z wierzchu oliwką i wypełniamy farszem.
  • Rozgrzewamy grill i grillujemy ok.10min, aż pieczarki będą miękkie.

Porady: pieczarki można upiec w piekarniku. Zamiast sera możemy dodaj posiekane jajka, oliwki  lub filety z sardynek

Smacznego.

Podziel się:
  •  
  •