wartość odżywcza 1 porcji ok.291 kcal
składniki dla 12 os. czas przygotowania ok.90 min.
- twaróg półtłusty 1kg.
- rodzynki 100g.
- jajka 8szt.
- cukier 300g.
- masło roślinne 15og.
- mąka ziemniaczana 2łyżki
- cukier waniliowy 1 opakowanie
- aromat migdałowy do smaku
- cukier puder do posypania
- Twaróg mielimy. Rodzynki namaczamy we wrzątku i gdy napęcznieją – odcedzamy.
- Żółtka ucieramy mikserem z cukrem i masłem na jednolitą masę. Następnie do masy jajecznej dodajemy porcjami ser, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i olejek migdałowy.
- Ubite białka delikatnie łączymy z masą serową. Na koniec dodajemy rodzynki.
- Dno tortownicy wykładamy pergaminem i wlewamy masę.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170stopni. Pieczemy ok.60min.
- Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Podziel się: