Tradycyjny sernik wiedeński

wartość odżywcza 1 porcji ok.291 kcal

składniki dla 12 os.     czas przygotowania ok.90 min.

  1. twaróg półtłusty 1kg.
  2. rodzynki 100g.
  3. jajka 8szt.
  4. cukier 300g.
  5. masło roślinne 15og.
  6. mąka ziemniaczana 2łyżki
  7. cukier waniliowy 1 opakowanie
  8. aromat migdałowy do smaku
  9. cukier puder do posypania
  • Twaróg mielimy. Rodzynki namaczamy we wrzątku i gdy napęcznieją – odcedzamy.
  • Żółtka ucieramy mikserem z cukrem i masłem na jednolitą masę. Następnie do masy jajecznej dodajemy porcjami ser, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i olejek migdałowy.
  • Ubite białka delikatnie łączymy z masą serową. Na koniec dodajemy rodzynki.
  • Dno tortownicy wykładamy pergaminem i wlewamy masę.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170stopni. Pieczemy ok.60min.
  • Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego.

 

Podziel się:
  •  
  •